Συνθετικές Βιταμίνες vs Φυσικές Βιταμίνες
Γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των βιταμινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν χημική σύνθεση και παράγονται σε εργαστήριο ?
Οι βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη ζωή. Σύμφωνα με τις έρευνες, εξαιτίας της έλλειψης των θρεπτικών συστατικών στις σημερινές τροφές, όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από πολυβιταμίνες για να αναπληρώσει το σώμα μας την ανεπάρκεια στα θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό στρεφόμαστε στα συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες κ.α.
Δεν είναι όμως όλες οι βιταμίνες ίδιες!
Οι φυσικές βιταμίνες αποτελούνται από πολλά και διάφορα συστατικά όπως ένζυμα, συνένζυμα, μεταφορείς και συνεργιστικοί παράγοντες, τα οποία ενώνονται και συνεργάζονται μεταξύ τους για να επιτευχθεί το επιθυμητό βιολογικό αποτέλεσμα. Στις τροφές οι βιταμίνες εμφανίζονται στη φυσική τους μορφή περιέχοντας όλα τα απαραίτητα προαναφερόμενα συστατικά. Στα καταστήματα σε μεγάλο μέρος είναι διαθέσιμες οι συνθετικές βιταμίνες, οι οποίες χημικά είναι όμοιες με τις φυσικές, αλλά δεν έχουν την ίδια δράση με αυτές. Συνεπώς, οι συνθετικές βιταμίνες δεν συμπεριφέρονται στο σώμα μας με τον ίδιο τρόπο όπως οι φυσικές.
Πολλές συνθετικές βιταμίνες για να μπορέσουν να εκτελέσουν την ‘’αποστολή’’ τους αφαιρούνε θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό.
Ο οργανισμός δεν μπορεί να τις αναγνωρίσει και να τις επεξεργαστεί, και πολλές φορές δίχως να το γνωρίζουμε απορροφάται μόνο ένα μικρό μέρος από αυτές.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη βιταμίνη C. Η συνθετική βιταμίνη περιέχει μόνο ασκορβικό οξύ, ενώ η φυσική εκτός από το ασκορβικό οξύ περιέχει βιταμίνη Ρ, συντελεστή J, συντελεστή K, τυροσινάση, ρουτίνη, βιοφλαβονοειδή και ανθοκυανίνες. Όταν λαμβάνουμε συνθετική βιταμίνη που αποτελείται μόνο από ασκορβικό οξύ( C6H6O6) ο οργανισμός μας θα χρειαστεί να πάρει από αλλού(από ιστό κολλαγόνου) τα υπόλοιπα στοιχεία για να αποτελέσει το σύνολο της βιταμίνης C.
‘Αν ο οργανισμός μας δεν διαθέτει αρκετά αποθέματα για να δανείσει στο ασκορβικό οξύ αυτά τα στοιχεία, τότε αυτό από μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα οφέλη που προσφέρει η πλήρες βιταμίνη C στη φυσική της μορφή.
Ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η συνθετική βιταμίνη C κάνει τον οργανισμό όξινο ενώ η φυσική τον αλκαλοποιεί. Αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές διαφορετικότητες που μας κάνει σκεπτικούς, όπως επίσης η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας του συνθετικού ασκορβικού οξέος μάλιστα επιβαρύνει σοβαρά τα νεφρά κα.
Το ιδανικό είναι να παίρνουμε τις βιταμίνες από φυσικές πηγές, ή καλύτερα από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Επειδή στις φυσικές τροφές οι βιταμίνες συνοδεύονται από στοιχεία τα οποία συμπληρώνονται συνεργιστικά μεταξύ τους για την βελτιστοποίηση της βιοδιαθεσιμότητας και της απορρόφησης. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τον οργανισμό μας μέσω της διατροφής και χρειαστεί να πάρουμε βιταμίνες ή συμπληρώματα, να ήμαστε πολύ προσεκτικοί στα συστατικά . Να μην περιέχουν όσο το δυνατόν μεμονωμένες χημικές ουσίες και να ζητάμε βιταμίνες ή θρεπτικά συστατικά φυσικής προέλευσης όπως οι υπερτροφές, φυτά, καρποί, ρίζες, φρούτα, φύκια, και βότανα. Οι εργαστηριακά μεμονωμένες χημικές βιταμίνες αναφέρονται συνήθως ως βιταμίνη Α Αξηροφθόλη, Β1 Θειαμίνη, Β2 Ριβοφλαβίνη, Β6 Πυριδοξίνη, Β12 Κυανοκοβαλαμίνη , …κλπ
Αν προτιμήσετε τις βιταμίνες ή τα συμπλέγματα που προέρχονται από φυσικές πηγές, θα πρέπει να αναγράφεται η επιστημονική ονομασία των βοτάνων ή των τροφών (π.χ. φύτρο σιταριού, ιχθυέλαιο, λυγαριά, ασέρολα, κεχρί, φύκια … )καθώς επίσης οι ποσότητες των συστατικών που περιέχουν, ο τρόπος επεξεργασίας και η παρτίδα.
Ο οργανισμός μας αναγνωρίζει και επεξεργάζεται άμεσα με όλα τα οφέλη μια φυσική βιταμίνη.
Κανένα εργαστήρι δεν έχει κατορθώσει να δημιουργήσει βιταμίνη σαν αυτή που βρίσκεται στη φύση.
Η φύση ανταμείβει πλουσιοπάροχα όταν εμείς προσαρμοζόμαστε σε αυτήν.