Ξεχνάς συχνά; Το Bacopa μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες.

 

Bacopa Monnieri

Ένα πολύ αξιόλογο παγκοσμίως αναγνωρισμένο νοοτροπικό βότανο που έχει μελετηθεί από την ιατρική επιστήμη, μπορεί να βοηθήσει με εξαιρετικά αποτελέσματα τη μνήμη και της εγκεφαλικές λειτουργίες, όχι μόνο σε άτομα με γνωστικές δυσλειτουργίες αλλά και σε υγιές άτομα και προληπτικά αλλά και για την ενίσχυση αυτών των ικανοτήτων .

Το άγχος και οι ξέφρενοι ρυθμοί της ζωής μας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να καταπονήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες. Επιπλέον, οι ψυχικές λειτουργίες επιβραδύνονται φυσιολογικά με την ηλικία, χάνοντας μέρος της εγκεφαλικής ικανότητας καθώς γερνάμε. Οι γνωστικές λειτουργίες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι συνήθως η μνήμη και η προσοχή. Μερικές φορές αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια που προαναγγέλλουν την έναρξη εκφυλιστικών ασθενών που σχετίζονται με το γήρας. Γνωστικές απώλειες μπορούν να προκληθούν εκτός από το άγχος και το στρες, επίσης και από το Σύνδρομο Υπερκινητικότητας Ελλειμματικής προσοχής  (ADHD),  από  γεροντική άνοια και  από Νεύρο-εκφυλιστικές παθολογίες όπως το Αλτσχάιμερ. Εάν αποκλείσουμε τις παθολογικές αιτίες ή αυτές που αφορούν λανθασμένο τρόπο ζωής στα φυσιολογικά πλαίσια οι καλές γνωστικές λειτουργίες είναι να έχουμε : καλή μνήμη, λόγος, προσοχή, συγκέντρωση, εκτελεστικές λειτουργίες, αντίληψη και λειτουργίες πράξης.

Το Bacopa Μonnieri γνωστό και ως ύδροΰσσωπος ή Brahmi  αναπτύσσεται σε πολύ υγρά βαλτώδη μέρη, όπως στις όχθες των ποταμών και λιμνών.  Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες στην κλασική ιατρική της Αγιουρβέδα.  Στα κλασικά ινδικά κείμενα ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. περιγράφεται ως το πιο ισχυρό βότανο για την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων, την βελτίωση της μνήμης και τη μείωση του άγχους . Σε αντίθεση με πολλά άλλα νοοτροπικά βότανα, το Brahmi έχει μια σειρά από μοναδικά αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου που το έχουν κάνει τόσο περιζήτητο και αγαπητό  από τις αρχαίες φαρμακευτικές παραδόσεις.

Τα δραστικά συστατικά που είναι υπεύθυνα για την αποτελεσματικότητα του είναι σαπωνίνες, ιδίως το  Bacoside A και το  Bacoside B τα οποία βελτιώνουν τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων και έχουν ευεργετική επίδραση στη συγκέντρωση, μνημονικές και μαθησιακές ικανότητες. Οι  Bacoside A και B διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων νευρώνων συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της συναπτικής δραστηριότητας και βελτιώνοντας τη μετάδοση της νευρικής ώθησης.  Έχουν επίσης έντονη αντιοξειδωτική δράση σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος έδρα της μνήμης. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά το  Bacopa αποκαλύπτεται το καλύτερο νευροπροστατευτικό βότανο.

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το Bacopa Μonnieri βελτιώνει τις ικανότητες μνήμης, του λόγου, της συγκέντρωσης, του υπολογισμού και συλλογισμού. Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το Bacopa επιδεικνύει τεράστιες δυνατότητες στη βελτίωση των γνωστικών διαταραχών, στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης εγκεφάλου, στην διαμόρφωση των νευροδιαβιβαστών, και την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων ακόμη και σε υγιείς άτομο. Επίσης η χρήση του ήταν αποτελεσματική σε ασθενείς με νευρική εξάντληση και έλλειμμα προσοχής με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το  Bacopa αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και νευροπροστατευτικό έναντι πολλών τοξικών ουσιών. Αναστέλλει την ακετυλοχολινεστεράση ενεργοποιεί την ακετυλοτρανσφεράση της χολίνης  και μειώνει την πλάκα βήτα αμυλοειδούς, υπεύθυνη για εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Αυξάνει την εγκεφαλική ροή, ρυθμίζει και βελτιστοποιεί τη χολινεργική, σεροτονινεργική και ντοπαμινεργική νευροδιαβίβαση. Κλινικές μελέτες δείξανε ότι η χορήγηση για έξι μήνες είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση όλων των γνωστικών λειτουργιών σε ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο. (Mary Easton Center for Alzheimers DiseaseUniversity of California)

Εκτός από τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον εγκέφαλο, έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικό προσαρμογόνο φυσικό αγχολυτικό που εξουδετερώνει το άγχος και την κατάθλιψη καθώς είναι σε θέση να ρυθμίζει τα επίπεδα σεροτονίνης. Το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται  επίσης θετικά, η χρήση του Bacopa εξισορροπεί την εντερική κινητικότητα και καταπολεμά τα πεπτικά προβλήματα , τον μετεωρισμό, τη δυσκοιλιότητα και τα έλκη στη γαστρεντερική οδό.

Τα οφέλη του Bacopa

 • Ενισχύει τη μνήμη
 • Ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου
 • Μειώνει το στρες και το άγχος
 • Καταπολεμά την κατάθλιψη
 • Ισχυρό αντιοξειδωτικό
 • Προστατεύει και προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ
 • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία των γνωστικών ικανοτήτων
 • Αυξάνει την ικανότητα συλλογισμού
 • Βοηθά στην οργάνωση του λόγου και της κίνησης
 • Προστατεύει από οξειδωτικές τοξίνες και βλάβες του εγκεφάλου
 • Γενικό τονωτικό και προσαρμογόνο
 • Βοηθά την συναπτική λειτουργία
 • Επιταχύνει την επεξεργασία οπτικών πληροφοριών
 • Βελτιώνει την προσοχή και την συγκέντρωση
 • Αυξάνει τις μαθησιακές ικανότητες
 • Εξισορροπεί την εντερική κινητικότητα

 

To Bacopa στις συνιστώμενες δόσεις δεν προκαλεί παρενέργειες.

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της μνήμης όπως το Gingko Biloba, φωσφατιδυλική χολινη,  L-τυροσίνη, ακέτυλοL- καρνιτίνη, φωσφατιδυλική σερίνη, ακετυλοχολίνη τζίντζερ, Rhodiola rosea, Cordyceps, Curcumin, τριπτοφάνη- 5HTP,  βιταμίνες, και άλλα…

Να αποφεύγεται η λήψη του αν είστε έγκυος, θηλάζετε ή κάνετε χρήση ηρεμιστικών και ψυχοφαρμάκων. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να συμβουλευτείτε εάν η λήψη Bacopa Μonnieri είναι κατάλληλη για εσάς!

 

Αγορά προϊόντος